
Vergunningvrij een dakkapel plaatsen
Wilt u vergunningvrij een dakkapel plaatsen? Gebruik ons stappenplan onderaan deze pagina.
Het plaatsen van een nieuwe dakkapel zorgt ervoor dat u beduidend meer ruimte en licht op de bovenste verdieping van uw woning zult creëren. Dat is niet alleen bevorderlijk voor uw eigen woonplezier maar is ook nog eens gunstig voor de waarde van uw woning. Een kunststof dakkapel zorgt er ook nog eens voor dat u zich nooit meer hoeft te bekommeren om het onderhoud ervan. Lees hier meer over onze kunststof dakkapellen.
Wanneer u zich hierin aan het verdiepen bent heeft u zich misschien al afgevraagd: “Mag ik op mijn woning vergunningvrij een dakkapel plaatsen?”
Het plaatsen van een dakkapel mag niet zomaar gedaan worden. Er worden enkele voorwaarden aan gesteld om de veiligheid te waarborgen en omdat rekening gehouden moet worden met inpassing in de omgeving. Soms is daar dus een omgevingsvergunning voor nodig.
De kosten voor een vergunningaanvraag lopen al gauw op naar de honderden euro’s. Het grootste voordeel aan vergunningsvrij een dakkapel plaatsen is dat deze kosten u bespaard blijven.
Wij informeren u hier graag in deze blog over de mogelijkheden, en u kunt onderaan deze pagina ons stappenplan volgen ( <– of klik op de link). Hier krijgt u in een helder overzicht te zien of uw plannen om vergunningvrij een dakkapel te plaatsen mogelijk zijn, of hoe u dit het best kan realiseren.
Een dakkapel mag meestal niet zonder vergunning aan de voorkant en/of zijkant worden gebouwd.
- Belangrijk is om te bepalen waar u de dakkapel wilt plaatsen. Alles wat grenst aan openbaar toegankelijk gebied (de weg, openbaar groen of water) zoals de voorkant of zijkant van de woning heeft een grotere invloed op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daardoor is een vergunning in dit soort situaties meestal verplicht. Er zijn echter uitzonderingen. Volg ons stappenplan onderaan dit artikel om hier meer duidelijkheid over te krijgen.
Geen omgevingsvergunning voor een dakkapel nodig:
- De dakkapel wordt op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd; dit zijdakvlak mag echter niet naar openbaar toegankelijk gebied (de weg, groen) gekeerd zijn.
- De dakkapel heeft een plat dak.
- De dakkapel is gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,75 meter.
- De onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet* .
- De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0.5 meter onder de daknok**
- De zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak ***
- De dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of op een woonwagen.
- De dakkapel mag niet vergunning vrij worden geplaatst op een vakantiehuisje of een andere woning of woongebouw, dat niet permanent mag worden bewoond.
* Dakvoet: het laagste punt van een schuin dak
** Daknok: het hoogste punt van een schuin dak
*** Bij rijtjeshuizen en twee-onder-één-kap woningen geldt de grenslijn tussen de woningen als zijkant van het dakvlak.
Bestemmingsplan
Voldoet u niet aan alle voorwaarden om vergunningvrij een kunststof dakkapel te plaatsen, dan krijgt u te maken met het bestemmingsplan. Dat betekent dat u in principe een omgevingsvergunning moet aanvragen. Hier gelden ook uitzonderingen, uw gemeente kan u hierover meer informatie geven.
Welstandseisen
In de welstandsnota legt de gemeente vast waaraan het uiterlijk van gebouwen en andere bouwwerken moet voldoen. De gemeente moet deze welstandseisen zo concreet mogelijk aangeven. Iedere gemeente moet een welstandsnota vastgesteld hebben, anders kunnen geen welstandseisen worden gesteld.
Vergunningsvrije bouwwerken hoeven niet te voldoen aan redelijke eisen van welstand maar gemeentes mogen in sommige gevallen optreden wanneer het uiterlijk van het gebouw na de verbouwing in ernstige mate in strijd is met deze eisen.
Vraag het uw gemeente
Voldoet u niet aan de voorwaarden zoals genoemd in dit artikel, dan is het bouwwerk niet vergunningvrij en heeft u een omgevingsvergunning nodig voordat u mag bouwen. Deze aanvraag kunt u indienen bij uw gemeente.
Twijfelt u of u vergunningvrij een dakkapel kunt plaatsen? Neem dan contact op met uw gemeente.
Alleen als voldaan wordt aan alle genoemde voorwaarden mag u de dakkapel zonder vergunning plaatsen. Dit geldt ook als u zonder omgevingsvergunning iets wilt veranderen aan een bestaande dakkapel. Volg de stappen van onderstaand schema om na te gaan of u wel of geen omgevingsvergunning nodig heeft:
Schema vergunningvrij een dakkapel plaatsen (klik op de afbeelding voor een groter formaat).
- Wilt u een gratis offerte of een vrijblijvende afspraak maken? Klik dan hier
Wij informeren u graag over de mogelijkheden. - Wilt u meer informatie over onze kunststof dakkappelen en werkwijze? Klik dan hier
Vanuit deze pagina kunt u gemakkelijk door naar de overige pagina’s, zoals onze deuren, kunststof kozijnen, puien en gevelbekleding. - Wilt u onze projecten bekijken? Klik dan hier
“Like” of volg ons op facebook om op de hoogte te blijven van onze werkzaamheden!
0 Reacties